Anna

Välkommen!

... och storkök och Cook and Chill är modellen sa du?

Publicerad 2009-01-29 20:39:48 i Allmänt,

Centrala storkök och Cook and Chill är dagen modell av matlagning för då sparar vi tid, pengar och resurser. Undrar hur de ekonomerna och näringsexperterna tänkte då? Hade de bara otur då de tänkte?

De som är vår framtid och våra juveler, de gamla som vi borde vörda och ta hand om och som har slitit ont för att vi ska kunna leva vidare som vi gör idag,  serveras näringsfattig mat lagad i stora centralkök och fraktas runt till flertalet skolor och servicehus. Inte är det något bättre med Cook and Chill heller, dyrare dessutom.

Om maten kunde lagas till på varje liten skola eller servicehus istället skulle den kunna göras med större kvalitet och till samma peng dessutom det har väl Bert Karlssons program om Skolmaten i Sverige bevisat? Ännu värre är att man i stora centralkök dessutom använder sig av halv- och helfabrikat istället för att ta hem och laga från scratch - så mycket mer näring, så mycket godare och inte alls dyrare - tvärtom skulle det kunna bli billigare i vissa fall.

Nu har debatten tvistats till ytterligare ett snäpp efter att bespisningspersonal smyfilmats då de plockar upp spagetti som ramlat i golvet, ovanpå en golvbrunn dessutom,  och stoppar det i kantiner för vidare färd ut till skolor.



Såsen till spagettin behöver väl knappast redas? Den är väl full av hår, damm, mjäll och annat bindemedel...

Det är rent ut sagt vedervärdigt hur barn och gamla behandlas idag. Slussa ihop de alldeles för många i alldeles för trånga, grå, slitna och trista förvaringsutrymmen. Utfodra dem som vore de ohyra, ignorera deras känslor och behov så blir det säkert bra senare.... Det är ju fan så man mår illa.

Kommentarer

Postat av: Märy

Publicerad 2009-01-29 21:40:29

Blääää fy fan va äckliga dom är! =(

När Eric börjer i skolan läre ja nog skicka mä han matlåda =P

Postat av: Anna

Publicerad 2009-01-29 21:42:19

Känns som att det går åt det hållet Märy... Men än så länge lagas maten här på skolan och inte i ett enormt centralkök...

Postat av: Ida

Publicerad 2009-01-30 04:01:17

Fy bubblan så äckligt!

Kan dock meddela att det går till såhär på allt för många företag.

Jag arbetade t ex vid ett "välrenomerat" företag som säljer gravad lax snyggt upplagt på brickor. Maskinerna droppade vid upprepade tillfällen olja direkt på skivorna - inget gjordes utan allt packades och kördes ut i butikerna (oljan hade ingen färg och var omöjlig att se). Det hände oxå ofta att hela sidor av laxarna tappades på golvet men sedan kördes i skivningsmaskinen, packades och kördes till butik. Återlämnade brickor där datumet gått ut packades om med ny datumstämpling.

En av kvinnorna jag arbetade med hade tidigare arbetat hos ett företag som gör saft. Hon berättade att det var väldigt vanligt förekommande att saften gjordes på möglad frukt.

Något annat som är skitäckligt är att PET-flaskor med hård botten (dvs de som saknar mönstret av fem koner i botten) bara diskas innan de fylls med ny vätska och körs till butik. När det gäller plast är det faktiskt riktigt äckligt eftersom smuts i det materialet kan sätta sig på ett helt annat sätt än på t ex glas.



Det blev en lång kommentar men det är ju faktiskt hur mycket som helst som är äckligt i dagens samhälle. Jag håller med dej om att det vore bättre att tillaga maten på skolorna eftersom personalen där har en närmare kontakt till barnen och månar mer om dem än satkärringarna som rensar golvet från pasta.

Postat av: Anna

Publicerad 2009-01-30 12:05:48

Ja usch ja, Ida, det är allt för vanligt med snusk i samhället idag. Det spelar ingen roll om du tittar på skolkök eller åker till välrenommerade matproducenter eller restauranger - fusket förekommer hela tiden.



SORGLIGT NOG, blir jag INTE förvånad över det du skriver.



En vän jobbade för några år sen på en restaurang i Gamla Stan, Sthlm, en restaurang som har mycket högt betyg för sin klass och sin goda mat. Där smällde de med slevarna i väggar och bänkar för att skrämma iväg kackerlackorna innan de tände lyset (alltså för att slippa se eländet). Såser var möglade - då skrapade de bort möglet, hottade upp såsen med lite grädde och kryddor och serverad några dagar till osv...



Det är rent av för bedrövligt hur det får gå till. Kan skriva spaltmeter om snusk för det upprör så oerhört mycket!

Postat av: Angelica

Publicerad 2009-01-30 14:08:52

Ja, fy fan hur det är, minns hur torr och tråkig maten var när man själv gick i skolan. Åsså blev det inte bättre utav att mattanterna var griniga gamla kärringar som tvingade en att äta upp och försökte ge en dåligt samvete med att berätta hur barnen i Afrika hade det som inte fick någon mat alls .. Haha! Jo man måste ju se något positivt i allt :) Fast jag kan då inte se något positivt i att Jon blev drabbad. Jag har rännskita just nu, mår lite illa också .. såå trevligt! :S

Postat av: Kenny

Publicerad 2009-01-30 14:16:32

Haha, ja jag har fått en del kommentarer från just det fotot. Nu är det nog Angelica och min tur att råka ut för magsjukan. Det är ordentligt bubbligt men jag känner mig inte illamående som Angelica gör.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna

I den här bloggen finns en mix av dagboksblaj och fiktiva texter.Ibland dyker kanske en och annan dikt upp också men det är ju inte min styrka direkt så någon uppsjö av det lär du inte finna.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela