... och storkök och Cook and Chill är modellen sa du?
Centrala storkök och Cook and Chill är dagen modell av matlagning för då sparar vi tid, pengar och resurser. Undrar hur de ekonomerna och näringsexperterna tänkte då? Hade de bara otur då de tänkte?
De som är vår framtid och våra juveler, de gamla som vi borde vörda och ta hand om och som har slitit ont för att vi ska kunna leva vidare som vi gör idag, serveras näringsfattig mat lagad i stora centralkök och fraktas runt till flertalet skolor och servicehus. Inte är det något bättre med Cook and Chill heller, dyrare dessutom.
Om maten kunde lagas till på varje liten skola eller servicehus istället skulle den kunna göras med större kvalitet och till samma peng dessutom det har väl Bert Karlssons program om Skolmaten i Sverige bevisat? Ännu värre är att man i stora centralkök dessutom använder sig av halv- och helfabrikat istället för att ta hem och laga från scratch - så mycket mer näring, så mycket godare och inte alls dyrare - tvärtom skulle det kunna bli billigare i vissa fall.
Nu har debatten tvistats till ytterligare ett snäpp efter att bespisningspersonal smyfilmats då de plockar upp spagetti som ramlat i golvet, ovanpå en golvbrunn dessutom, och stoppar det i kantiner för vidare färd ut till skolor.
Såsen till spagettin behöver väl knappast redas? Den är väl full av hår, damm, mjäll och annat bindemedel...
Det är rent ut sagt vedervärdigt hur barn och gamla behandlas idag. Slussa ihop de alldeles för många i alldeles för trånga, grå, slitna och trista förvaringsutrymmen. Utfodra dem som vore de ohyra, ignorera deras känslor och behov så blir det säkert bra senare.... Det är ju fan så man mår illa.